معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با انتقاد از اینکه هنوز آب کشاورزان حجمی داده نمیشود و 150 هزار چاه کشاورزی برقی نشده است گفت:از برنامه دوم توسعه وزارت نیرو مکلف به برقی کردن چاههای کشاورزی بوده است.
صفدر نیازی امروز در نشست خبری از عدم تحویل آب حجمی به کشاورزان از سوی وزارت نیرو انتقاد کرد و گفت: با اینکه این وزارتخانه از 4 برنامه گذشته موظف به برقیسازی چاههای کشاوزی شده اما هنوز 150 هزار چاه کشاورزی کشور برقی نشدهاند.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه در میزان مصرف آب کشاورزی بین دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و نیرو محل بحث و اختلاف است، اظهار داشت: در صورتی که وزارت نیرو به تکلیف خود برای تحویل آب حجمی به کشاورزان عمل کند این اختلاف هم وجود نخواهد داشت و دقیقا میزان مصرف آب کشاورزی مشخص میشود.
وی افزود: وزارت نیرو مدعی است که 87 میلیارد مترمکعب آب در بخش کشاورزی استفاده میشود، درحالی که بر اساس بررسیها و پژوهشهای موسسه فنی و مهندسی آب و خاک کشور که روی 32 محصول انجام شده این رقم 71 میلیارد مترمکعب است.
نیازی راندمان مصرف آب در کشور را 46 درصد عنوان کرد که تکلیف شده است 5 درصد دیگر به این راندمان اضافه شده و به 51 درصد برسد.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس که اگر موسسهای غیر از وزارت جهاد کشاورزی، پژوهش مصرف آب در بخش کشاورزی را انجام میداد، چنین نتیجهای حاصل میشود گفت: اتفاقا نظر ما این است که میزان مصرف آب کشاورزی کمتر از این رقم و راندمان مصرف آب در بخش کشاورزی بالاتر است.
وی بهرهوری و افزایش راندمان مصرف آب کشاورزی را مهمترین برنامههای وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد و گفت: هر آبی که از مبداء به سمت مزارع سرازیر میشود باید تلاش کنیم با کمترین پرتی به اطراف ریشه خاک برسد که این راندمان مصرف آب است و همچنین تلاش کنیم از میزان آبی که به گیاه میرسد، بیشترین ماده خشک را تولید کنیم که این تعریف بهرهوری آب در بخش کشاورزی است.
*دستور رئیس جمهور برای تجهیز 2 هزار هکتار از زمین های کشاورزی به سامانه پیشرفته آبیاری
نیازی راندمان آب در بخش کشاورزی را 46 درصد عنوان کرد که قرار است با استفاده از آخرین تکنولوژیهای پیشرفته در بخش آب افزایش یابد.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: آخرین تکنولوژیای که برای افزایش بهرهوری آب استفاده میشود، قرار دادن آب به صورت قطره در 20 سانتیمتری زیر زمین در اطراف ریشه است و این طرح در 16 نقطه کشور توسط شرکتهای دانش بنیان اجرای میشود.
وی اضافه کرد: رئیسجمهور دستور داده که 2 هزار هکتار از اراضی کشاورزی به این سامانه پیشرفته مجهز شود.
نیازی در ادامه خرد شدن اراضی را مشکل عمده در افزایش بهرهوری و راندمان خاک عنوان کرد و گفت: تاکنون یک میلیون و 600 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی تقریبا به صورت یکپارچه شده و به تجهیزات مدرن مجهز شده است.
به گفته این مسئول تاکنون 2.9 میلیون هکتار از اراضی کشور به سامانههای نوین آبیاری مجهز است که حدود نیمی از زمینهای زراعی کشور را شامل میشود.
وی افزود: کل زمینهای زراعی آبی 8.5 میلیون هکتار است که حدود 2.5 میلیون هکتار آن باغات و 5.5 میلیون هکتار آن زراعت میشود.
به گفته این مسئول 18 میلیون هکتار زمین کشاورزی قابل مدیریت در کشور وجود دارد که 14 میلیون هکتار آن کشت میشود.
نیازی همچنین از وجود 440 هزار چاه مجاز و حدود 400 هزار چاه غیرمجاز در کشور خبر داد و گفت: به گفته وزارت نیرو 55 درصد آب کشاورزی از آبهای زیرزمینی تامین میشود.
* فاز دوم طرح 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری در حال مطالعه
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی از پایان فاز نخست طرح 550 هزار هکتاری در سطح 295 هزار هکتار در خوزستان و ایلام خبر داد و گفت: فاز دوم این طرح در حال مطالعه است و نیاز به ۸۰ هزار میلیارد تومان اعتبار دارد و تقاضا کردهایم که از طریق مجلس و با اذن رهبری از محل صندوق توسعه ملی استفاده کنیم.
نیازی از مطالعه طرح جلوگیری از خروج آب از سه استان شمالی خبر داد و گفت: این طرح در حال مطالعه است و سالانه 9 میلیارد مترمکعب از این سه استان به خزر میریزد. برای مقابله با آن 76 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
وی از کاهش اعتبارات آب و خاک در لایحه بودجه سال 1402 انتقاد کرد و گفت: درحالیکه سال گذشته 3400 میلیارد تومان به این بخش اختصاص یافته بود، امسال این رقم تنها به 3500 میلیارد تومان افزایش یافته است.
البته نیازی از اعتبار 26 هزار میلیارد تومانی مصوبات سفرهای استانی هم گفت که قرار است این اعتبارات طی دو سال آینده تامین شود.
وی همچنین تعیین اعتباراتی را از محل تهاتر نفت به بخش آب و خاک خبر داد، و گفت: از این محل یک هزار میلیارد تومان به احیای قنوات منظور شده است.
*آیین نامه قانون حفاظت خاک به زودی ابلاغ می شود
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی از تصویب قانون حفاظت خاک خبر داد و گفت: آییننامه آن هم در حال تدوین است که به زودی ابلاغ میشود و پس از آن همه بخشها از جمله وزارت صنعت که بخواهد در بخش خاک کشاورزی دخل و تصرف کنند مشمول جریمه میشوند.
نیازی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه در صورتی که اعتبار کافی در این بخش وجود داشته باشد مهمترین اولویت شما چیست، اظهار داشت: در نخستین گام نقشه خاک کشور را ترسیم میکنم و همچنین دستورالعملهای کودی را در همه محصولات و استانها توصیه میکنم.
وی ابراز امیدواری کرد که اعتبار کافی در بودجه برای کارهای پژوهشی و تحقیقاتی وجود داشته باشد.
*
به گفته این مسئول در سال جاری برای اولین بار 35 میلیارد تومان برای مطالعات خاکشناسی در بودجه 1402 تعیین شده که به فال نیک میگیریم، اما کارهای تحقیقاتی در بخشهای آب و خاک نیازمند هزینههای کلان است از جمله تعیین دادهها، میزان آب مصرفی و... و بررسیهای میدانی، همه نیازمند اعتبار است.
نیازی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس که چه میزان صادرات آب مجازی در بخش کشاورزی وجود دارد گفت: آمارهای دقیقی ندارم، اما مطالعات آن انجام شده است.
به گزارش فارس، بخشی از آب کشور از طریق صادرات محصولات آب بر از کشور خارج می شود، این موضوع برای مدیریت آب کشورها بسیار حیاتی است و بنابراین تلاش می کنند که آب پنهان کمتری از مرزها خارج شود و حتی آب پنهان را با واردات به کشور بیاورند.